Vi måste skynda på…

… för i morgon är det redovisning!

Klockan 14.00 i morgon är det dags för den sista redovisningen för den här kursen, den här gången ska vi snacka om Carbonatites – The Fen Complex. Min snart femåriga utbildning har innehållit en himla massa redovisningar men de som är kvar kan man nu enkelt räkna på en hand. Den i morgon – en – Redovisning i Sydafrika om Cape Supergroup – två – Redovisning av Mastersarbete i Juni – tre. Fler blir det säkert, men inte i skolan för sen är den slut!!

Under redovisningen i morgon ska vi bland annat förklara hur man ser skillnad på en karbonatit och en kalksten när dessa två är omvandlade till marmor så nu när jag har lärt mig det så tänkte jag dela med mig av mina kunskaper till er. Karbonatit har nämligen högre ekonomiskt värde än kalksten, så det kan ju vara väldigt bra även för er att kunna skillnaden mellan dessa två!

  1. Om du hittar mineralet Pyroklor så var det definitivt en karbonatit innan omvandlingen (metamorfos). Däremot om du inte hittar Pyroklor så betyder det inte att det inte är en karbonatit.
  2. Om du hittar Anortit, Fassait, Scapolit eller Spinel så är det en Kalkstens-marmor.
  3. Om du gör en analys på stenen så innehåller en karbonatit höga Sr och REE halter medan kalksten har låga.
  4. Om du hittar mineralet Perovskit så är det troligtvis en karbonatit-marmor men det är inte helt säkert, för vissa kalkstenar innehåller också Perovskit.
  5. Om du hittar Wollastonit så är det troligast en kalksten, men inte heller detta är säkert då de kan finnas i sedimentära bergarter också.

(Le Bas et al, 2002)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s