Blondies föl

Ja jag känner ju att det här inlägget kommer bli lika långt som natten kändes igår, men jag vill ända skriva ner allt så som jag minns det. Det är både kul och intressant tycker jag, jag lärde mig många saker igår och det vore ju synd om jag glömde bort dem. Lägger in lite söta föl-bilder emellanåt så blir det lite lättare att läsa!

Strax efter tolv i går mitt på soliga dagen stod gårdsherren Johan och rökte på balkongen och blickade ner över sina ägor. Han fick då syn på Blondie som uppförde sig lite udda där hon stod ensam i sin lilla hage framför ligghallen. Hon rusade ut ur ligghallen och sedan in igen och lade sig ner upprepade gånger och stönade så högt så Johan hörde det ända upp till sig. Han förstod ju såklart att det hela var på gång, så han rusade ner till Blondie och gjorde sig beredd för att agera barnmorska. Blondie klarade av hela proceduren själv, och inte långt där efter låg det ett litet stoföl i halmen.

Fölet var dryga fyra timmar gammalt när jag kom till stallet och hon låg då och vilade i solen med en stolt mamma som övervakade henne.

Föl1

Fölet hade bajsat lite grand, kissat och ätit under dagen, men var fortfarande väldigt svag och kunde inte ställa sig upp självt. Vi hjälpte fölet upp vid två tillfällen under eftermiddagen så hon fick äta ordentligt men fölet verkade inte riktigt piggna på sig som det skulle. Hon hade även ett litet navelbrock och hade lite svårt att bajsa ordentligt.

20140429

Alice var väldigt fascinerad över fölet! Så nära att hon också skulle fått en bebis..

Efter en himla massa telefonsamtal till olika jourveterinärer och kliniker fick Sofia äntligen tag på en veterinär som kunde komma ut och kika på fölet, samt ge fölet plasma om det behövdes (för antikropparnas skull). Veterinären var på plats 21.25 och vi tog då in Blondie och fölet i stallet. där det var lite bättre ljus. Här blev det lite tokigt, men det gick bra till slut. Blondie följde nämligen med lite för villigt in i stallet och fölet hängde inte efter, så när Blondie upptäckte det blev hon helt hysterisk och alla hästar inne i stallet blev lika tokiga dem. De gnäggade, for runt i sina boxar och förde ett herrans liv. Vi fick in Blondie i en box där hon fick lugna sig ett ögonblick medan vi hade fölet precis utanför boxdörren. Blondie var nämligen inte helt kontaktbar vid det tillfället så vi vågade helt enkelt inte släppa in fölet med risk för att Blondie skulle trampa ner henne i sin upprörda klumpighet. Till sist lugnade hon sig i alla fall så pass så vi vågade gå in med fölet och då blev hon ytterligare lite lugnare. Här fick de sedan vara i fred en stund, medan vi förberedde för veterinären.

Föl2

Sedan började vi. Sofia höll Blondie lugn, jag höll fast fölet, Axel var stand-by och veterinären försökte få in en kanyl i fölet så vi kunde börja ge henne dropp. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Först krånglade klippmaskinen och sen fick veterinären verkligen inte fatt i den där blodådran för den bara rullade undan hela tiden. Jag tror nog vi höll på en timme nästan, innan kanylen satt helt på plats med stygn och stödbandage runt halsen på fölet. Till sist gick det i alla fall och veterinären kunde ta ett prov på fölet som visade att hon fått i sig för lite antikroppar från Blondies mjölk.

Plasman med antikroppar behövde mer tid på sig att tina så vi började med att ge fölet ”sockervatten” i dropp. Vet ni hur långsamt det droppar när man står och håller fast ett litet föl som ömsom krumbuktar och sprattlar som en liten fisk, ömsom somnar i ens famn?

Föl3

 Ännu odöpt litet stoföl: e: Click and Cash, u: Blondie (Windwurf-Dragon)

Under kvällens gång fick även fölet kramplösning och ”lavemang” för sina magproblem. När sockervattnet var halvtomt bytte vi ut den till plasma. Nu turades jag och Axel om att hålla fölet och hålla flaskan med plasman högt upp mot taket. En halv liter plasma skulle in i fölungen och det droppade på i maklig takt och höll på i två timmar ungefär. Vi växlade även vid ett tillfälle och gav fölet sista sockervattnet innan vi bytte tillbaka till plasman.

Till sist hade fölet fått i sig all vätska och all plasma och vi kunde ta bort bandaget och kanylen och låta fölet dia lite. Fölet hade lite problem med att dia från ena sidan så vi mjölkade ur Blondies ena juverhalva och försökte nappa i den i fölungen, men det ville hon inte såklart. Då bestämde vi oss för att sondmata henne med den urmjölkade mjölken, då den fortfarande innehöll en del råmjölk. Inte så lätt visade det sig. Men med gemensamma krafter lyckades vi efter ett flertal försök få i sonden i fölet och i med en halv liter mjölk samt cirka en liter paraffinolja för magens skull.

Föl4

Fölet och Blondie fick sova inne i en box i natt så att Sofia kunde hålla extra koll samt att fölet inte skulle få en chans att frysa. Sofia fick order om att se till så att fölet diade ordentligt minst en gång i timmen. Vi hjälpte till att städa upp inne i stallet innan vi åkte hemåt vid halv tre-tiden på natten och vi lotsade även veterinären till närmaste bensinmack så hon kunde ta sig hem!

Sen blev det dusch, en macka och raka vägen i säng för fyra-fem timmars sömn innan det var dags att gå upp och åka till jobbet!

Enligt rapport från Sofia idag på dagen har natten gått bra och fölet har ätit bra och lyckats resa sig helt själv.

3 tankar på “Blondies föl

  1. Jättesöt! Speciellt på den där närbilden där den ligger, med ena örat ner. (Tror nästan det blir dags att jag åker med till stallet igen nån gång.)
    Ska fölet vara så mager? Man kan ju räkna revbenen.

    • Visst är hon =)
      Föl är väldigt smala när de föds, den här är dock lite smalare än optimalt och det är ju också därför hon har varit lite klen/svag nu i början.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.