Foderstater

I nästan alla mina år som hästägare har vi (jag och min familj) fodrat ”på känsla”. Man vet på ett ungefär hur mycket hö hästen behöver och märker man att de går upp i vikt ja då minskar man lite på fodret eller ökar mängden motion och ser man att hästen tunnar ut får man i stället öka lite på fodret. Att man kunde göra en foderanalys på höet och på så sätt veta lite mer i siffror vad hästen behöver få i sig visste jag inte ens förrän vi flyttade till Sofias stall för fem-sex år sedan, så därför är jag ju lite nybörjare på det här med att räkna ut foderstater, men lite har jag snappat upp i alla fall!

I förra veckan kom analysen på vårt hö i stallet och då kikar man först på hur mycket smältbart råprotein och hur mycket omsättbar energi det finns per kilo foder. Balansen mellan detta (protein/energi) bör hamna runt 6 om man har en vuxen normalstor häst som motioneras på hobbynivå. Hamnar det på över 7 så passar fodret bäst till hästar som är dräktiga/digivande eller växande unghästar. Vårt hö hamnade under 5 vilket innebär att mängden protein är alldeles för lågt för att tillgodose behovet av protein utan att samtidigt ge ett överskott på energi. Jag har ju dessutom en växande unghäst och en gammal häst, så detta höet är ju inte det bästa för mina hästar avseende proteininnehållet.

En annan sak som är bra att kika på är balansen mellan mängden kalcium och fosfor. Denna kvot (Ca/P) bör hamna över 1.2, det ska alltid finnas mer kalcium än fosfor i hästens foder. Så länge minimibehovet av fosfor är uppfyllt, gör det inte så mycket om hästen får i sig för mycket kalcium. Kvoten för vårt hö hamnar på 2.3 vilket är OK, dock är mängden fosfor lite för låg för att tillgodose mina hästars behov, alltså behöver de få i sig lite extra fosfor genom andra fodersorter än bara höet.

Efter att ha lekt lite med olika foderstatsprogram som finns på internet har jag klurat ut en foderstat (beräknat på kroppsvikt och mängden arbete som hästen utför) som innebär att mina hästar ska äta 11-12kg hö, 1kg Krafft Protein Plus samt 0.3kg betfor varje dag. Det finns ju mängder av kraftfoder att välja mellan, men jag valde Krafft Protein Pluss för att det innehåller extra protein, en bra mängd fosfor samt övriga mineraler som det är bra att hästar får i sig vilket innebär att jag inte behöver ge dem extra mineraler. Sen får de ju fri tillgång till salt också såklart.

Nu återstår det bara att se hur detta funkar i verkligheten, för även om det är ”rätt” i siffror så är ju alla hästar olika och med tanke på hur tokigt pigg Alice har varit, så kanske jag får minska lite på kraftfodret för henne om det håller i sig.

IMG_0859

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.