Programträning

Igår var vi på utflykt med hästen! Det bar av till Gäsene och programridnings-träning för en dressyrdomare. Det var hela fyra plusgrader så vägen dit var bra och utebanorna var tinade, om än plaskblöta, så jag kunde värma upp ute innan jag gick in i ridhuset. Kaprifol var inte helt villig att trava på framåt över det plaskande underlaget, som synes på min tjusiga räk-sits, hehe.

När det närmade sig min tur gick vi in i ridhuset och värmde upp de sista minutrarna där inne, samt ”acklimatiserade” oss lite. Såg ut de farliga hörnen, skyggade för spegeln, ja ni vet!

Jag har aldrig varit på programträning förut så jag visste inte helt hur det skulle gå till från början. Jag hade i alla fall valt ett dressyrprogram sen innan (LC:2) och när jag pratat lite inledande med domaren satte jag igång att rida. När ”travprogrammet” var genomridet pausade vi och gick tillbaka och red om vissa delar samtidigt som jag då fick feedback från domaren om vad jag skulle göra bättre. När vi var nöjda där red jag vidare in i skrittdelen av programmet och fick göra om upptaget och övergången till trav och galoppfattningen, som kommer ganska snabbt efter varandra, ett par gånger. Detta låg på den ”farliga” kortsidan så jag fick inte riktigt ut henne i hörnen ordentligt vilket gjorde att jag fick mindre tid på mig att göra de olika momenten, eftersom vägen blev kortare och Kaprifol gick lite krabbgång genom hörnen.

Till sist var det galoppdelen kvar och den avslutande traven och även här hann vi med någon om-ridning innan vi pratade igenom programmet och tipsen som jag fick med mig. Mycket handlar om att jag ska vara mer noggrann och bli lite bättre på att utnyttja de vägar och de möjligheter som finns i programmet. Ett exempel är efter den fria skritten, där ska tyglarna plockas upp mellan H-C, trav mellan C-M och galoppen ska komma mellan M-B. Fördelaktigt för mig här är att ta upp tyglarna så fort jag får, ta trav så fort jag får och sen få igång traven ordentligt och sen ta galoppen så sent jag får. Kaprifol fattar ju alltid väldigt bra galopp och jag behöver inte någon hjälp av hörnet för att det ska bli rätt galopp. Då är det viktigare att jag får en bra trav innan jag fattar galopp, för då får jag bättre kvalité på galoppen därefter. Lite intressanta tankar som jag inte har tänkt på förut! Jag ”stressar mest på” och gör de nya gångarterna direkt, men det är ju faktiskt inte alltid det bästa.

Kul träning i alla fall och domaren tyckte att vi absolut skulle ge oss ut på tävling till våren! Får jag till lite mer styrka i galoppen också så är det inga större bekymmer att gå upp till LB:1 heller.

1 tanke på “Programträning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.