Nu kommer lammen!

Jag var på kurs igår men satt ändå och smygkikade lite i kameran på fåren lite då och då under dagen, som vi gör i dessa lamningstider. Vid tolvtiden såg jag att Lilla Grå såg rätt obekväm ut; hon gick runt och krafsade i halmen, la sig ner, ställde sig upp och krafsade lite till och höll på. Jag skrev till Axel att vi nog skulle hålla lite extra koll, och han höll men. Hennes obekvämhet höll i sig och en dryg timme senare gjorde hon i från sig lite ”förlossningsljud” också och snart syntes första fosterhinnan ”där bak”. Enligt Axel alltså, jag satt ju som sagt i en konferenssal! Innan klockan två var första lammet ute, Axel hjälpte till att dra lite när den skulle ut över bröstkorgen i övrigt gick allt fint. Andra lammet kom snart efter och det ploppade ut enkelt. Båda lammen, en pojk och en tös, var pigga och stod snart upp och hittade självmant till maten och åt.

När jag kom hem tittade vi på sötnosarna såklart! Axel hade hängt upp en värmelampa åt dem också, just nätterna nu är ju neråt fem sex minusgrader så lite extra värme var uppskattat hos både mamma och barn!

Sen tog vi en promenad! Som jag nämnt tidigare har Kaprifol varit lite svullen i ett framben på grund av ett minimalt sår men det var nästan borta igår så hon fick en ordentlig promenad igår och så tänkte jag rida henne lite lätt idag. Jag har avanmält hoppningen på Tämta på söndag, det känns dumt att åka och hoppa där nu när hon varit lite svullen i benet och vilat. Det blir tömkörningsträning på lördag i stället! Så får jag se om jag hittar en annan hoppning innan första laghoppningen.

Loke ville hålla i snöret! Så gulligt.

I morse vaknade jag till en fin soluppgång och fler lamm! Axel hade kikat flertalet gånger i kameran i natt men precis missat det.

När jag kom ut till fårhuset stod 56:an (som ju heter Marie Curie men det passar inte riktigt på henne så det blir alltid 56:an…) och slickade på sina två alldeles pinfärska lamm. Blöta och slemmiga. Den ena höll på att försöka ställa sig upp och den andra var inte långt efter. Jag gav den nyblivna mamman lite vatten och hö och satte upp en grind så hon fick vara i fred. Jag satt en stund en bit bort också och såg att båda lammen hittade fram till maten innan jag lämnade dem och gjorde mig klar för jobbet. Loke sov fortfarande så Axel var kvar inne, men de skulle gå ut och titta till dem lite senare såklart. Så fyra lamm på plats nu! Två kvar hoppas vi!

Här är Lilla grå och hennes två lamm under värmelampan i morse. Omöjligt att ta hyffsade bilder inne i fårhuset, men det dröjer väl inte en evighet innan de kan få komma ut och skutta i vårgräset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.