Lammlådor och fler får

Det är nu snart fyra år sedan vi köpte våra tre tackor och en bagge, hösten 2017. Förra året tog vi beslutet att utöka en aning och av den följden föddes det hela 11 lamm i våras (ja ni hör ju, enorma mängder!) Nu när slakten närmar sig var det då dags att få köttlådorna bokade, och lite spännande var det allt, man vill ju inte bli ståendes med kött som ingen vill köpa! Eftersom vi har valt att spara två tacklamm var det bara 9 lådor som skulle säljas, och familj och vänner hade redan köpt ett par lådor innan annonsen lades ut. Och redan ett dygn efter att vi lade ut annonsen var resten av alla lådor uppbokade! Flest halva lådor, vilket är positivt för då når vi ut till fler personer och som då förhoppningsvis gillar vad de får, och vill ha en hel låda nästa år!

Och det hoppas vi på eftersom vi har sparat två tacklamm (varav en ju är ersättare för Lilla Grå) och igår fick vi grönt ljus att köpa de två tacklamm som vi önskat från en mindre fårbonde i Ljurhalla. Det blir hela NIO tackor över vintern, jämfört med sex föregående år! Eftersom fyra av dem blir första gångslammare blir det gissningsvis runt fjorton lamm, men det kan ju bli både fler och färre än så. Vi väntar ännu på svar vilken bagge vi ska få köpa, från gården vi var och tittade hos i Od, vi har önskat 9:an eller 43:an.

Så hela tre nya får kommer flytta in på gården, tacklammen hämtar vi på söndag och baggen nästa helg tror jag. Då är det karantän och avmaskning som gäller, innan de så småningom får gå med flocken. Baggen får vänta ytterligare på det, men kommer få sällskap av en av slaktbaggarna så han slipper gå själv fram till betäckningen.

Så till nästa viktiga del i detta, NAMN till de nya djuren! Fåren består ju nu av ”gamlingen” Blondie, damerna Snorkfröken och Lilla my, och förra årets rekryteringar Vitnos och Blackie. Vi har redan bestämt att våra egna rekryteringar ska få heta Frost och Storm, och därav är årets tema ”vilket väder var det när lammet föddes?” Det är ju svårt att veta för de inköpta lammen, men jag tänker att vi kör vidare på vädertema i alla fall. Så väder-namn mottages! Bilder på flickorna kommer såklart när vi hämtar dem så vi kan se lite vad som kan passa, men lite kan man ju klura så länge. Åskmoln, Ösregn, Sunnanvind… Ah finns ju många förslag!

Och baggen då! Där kör vi ju bokstavstema och vi har haft Anders, Boris och Ceasar så årets bokstav är ju D. Den här baggen blir ju förhoppningsvis kvar mer än en säsong så vi får ju ge det lite mer tanke än föregående år….

3 tankar på “Lammlådor och fler får

  1. Baggen Dante, Dennis (the menace:)), Dag eller Drakula och vädernamn hm kanske Tromb, Virvelvind eller kanske Dis eller Dimma 😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.