Hemmahelg

Äntligen en helg hemma, och utan andra planer än att vara hemma och greja! I fredags hämtade Axel och Farfar vår nya inredning till fårhuset, så igår satte vi igång med montaget. Det gick väldigt smidigt då grindarna bara fästs i väggen på vardera sida, där emellan står det på lösa ben. När det är dags att tömma fårhuset efter vintersäsongen är det därmed bara att haka loss grindarna och flytta undan dem.

Det är två långa fodergrindar på långsidan, med en foderränna framför, och en öppningsbar grind i mitten. På kortsidan är det också en öppningsbar grind och sen en ”staketgrind”. En av anledningarna till att vi valde att ha två öppningsbara grindar är att det då går att göra ett ”flöde” genom stallet. Vid klippning kan vi då göra en liten fålla vid den ena grinden för oklippta får, ta ut dem i stallet för klippning, och sen släppa in dem genom den andra grinden till resten av fårhuset. Det blir också enklare om vi vill dela av fåren i två flockar inför lamning om en grupp behöver lite mer kraftfoder, då har vi en grind till varje grupp.

Nu ska bara alla fåren lära sig använda de nya fodergrindar. Några fattade direkt att de sneda stängerna är flyttbara och att man då kan få ut huvudet där och äta. Några är lite mer trögtänkta, men de ska väl lära sig de också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.