Black Mountain Mine

Första gruvbesöket för vår resa var hos Black Mountain Mine som är en bly-gruva. Vi tillbringade två dagar här och både över- och underjorden studerades och besöktes. Första dagen åkte vi runt och tittade på geologin i området, på det svarta berget som har givit gruvan dess namn och vi besökte även gruvans geologer som berättade lite om deras arbetsuppgifter mm. Vi fick även se gruvans borrkärnor och lite fina stuffer (sten-prover) ifrån området.

Dagen därpå var ”D-day” då vi äntligen fick gå under jord för första gången! En säkerhetsföreläsning fick vi redan första dagen och för att komma in på området fick vi göra alkoholtest och de letade igenom vår bil innan vi fick köra vidare. För att vistas i gruvan fick vi speciella kläder som bestod av en overall, handskar, hjälm, skyddsglasögon, öronproppar, rejäl pannlampa, munskydd, tjocka ullstrumpor och gummistövlar. Spänningen var hög när vi steg in i gallerhissen som skulle ta oss ner, håll i er nu, ettusensexhundra meter. Det är över en och en halv kilometer ner i marken!! Jag hade tyvärr ingen koll på klockan men det tog allt ett par minuter att åka hiss, och inte gick det långsamt heller!

Nere i gruvan var det varmt, ungefär 30 grader och luftfuktigheten var väldigt hög så svettdropparna började ganska snart rinna längs ryggen. Vi hade två geologer med oss ner i gruvan som visade oss runt, lät oss ta prover på de glittriga blyrika stenarna och svarade på våra frågor. Dock var ljudnivån i gruvan väldigt hög så det var inte alltid så lätt att höra vad de sa.

Det var mörkt, bitvis ganska dålig luft och här och där var golvet i gruvan täckt av vatten. Så inte den finaste gruvan jag har varit i kan jag säga, men det var hur häftigt som helst! Vi hade inte med oss Axels kamera ner för att den inte skulle bli förstörd, men jag kan avslöja att vi har bilder från en annan gruva som vi var nere i senare under resans gång, så några gruvbilder kommer ni att få se så småningom!

Här är i alla fall lite andra bilder från dessa två dagar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.