18:e och 19:e oktober

De två följande dagarna gick helt i geologins tecken där vi stannade vid olika vägskärningar och bergskärningar för att se vad de visade. Självklart står vi alla på helspänn och försöker hänga med att anteckna namn och åldrar och egenskaper på de bergarter och mineraler vi ser, men det är inte alltid så lätt när de har namn som Goedehoop Quartzite, Rienvasmaak Gneiss och Friersdale Charnockite. De flesta bergarterna som vi tittade på dessa dagar hölls sig kring åldrarna 1000-1200 miljoner år.

Höjdpunkterna för torsdagen var helt klart när vi ”släpptes lösa” på ett område där marken var täckt av små Stauroliter, ett ganska fräckt mineral som växer i fina kristallformer.

Ännu häftigare var dock fredagens sista stop där vi körde ut i ingenstans, förbi en liten liten by och så stannade vi på en öppen plats där marken till synes var täckt av grus. När man tittar lite närmare på gruset ser man dock att det inte bara är tråkigt grus utan att det finns massivs av små små stenar i färgerna rött, grönt, orange och lila. Förutom att de ser ut som små ädelstenar är dessa mineral ett steg närmare till att hitta diamanter då de ofta förekommer tillsammans. Vi har såklart med oss några sådana hem också, vi plockade så många vi hann!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.