Svällande pellets

I det nya stallet som jag står i numera ingår det ju inte strö till boxen i hyran. Däremot brukar folket i stallet åka till ett slags sågverk i närheten och hämta spån för en billig peng men jag har ännu inte varit där, jag ska hänga med Camilla (stallägaren) när hon ska dit nästa gång. Jag kände dock att jag gärna ville ha nåt på golvet i boxen så länge, nu när jag har börjat använda den lite mer kontinuerligt, så jag åkte till Granngården i Borås och köpte två säckar med pellets.

I butiken kan man välja mellan halmpellets (5,30kr/kg) och stallpellets (3.50kr/kg) som är specifikt inriktade för hästar, men man kan också kika på hyllan bredvid där det ligger värmepellets (2,80kr/kg). Värmepellets är i princip exakt samma sak som spånpellets, bara det att det är billigare och marknadsförs inte för hästfolk på samma sätt. Dumt va?

Jag gillar pellets. Dels för att det är ljust och luktar gott, men också för att det är så fräckt när det sväller. Man kan ju hälla pelletsen rakt i boxen, de smular sedan sönder när hästen kissar och trampar på dem men det blir gärna halt och hästen kan lockas till att äta pelletsen vilket ju inte är så bra. Därför hällde jag några liter vatten i varje säck innan jag hällde ut innehållet i Kaprifols box.

Första bilden är när jag precis sprättat upp säcken, den andra bilden visar hur det ser ut efter några liter vatten. Det tar bara några minuter för det att svälla, man kan se och höra hur pelletsen faller sönder och sväller och det ser ganska roligt ut.

bild 1         bild 2

Ja, två säckar à 16 kilo räcker ju inte långt i Kaprifols stora box på tolv kvadratmeter, men nu finns det lite att stå på i alla fall när hon äter sin mat och när jag grejar med henne där inne. Innan de ska in på nätterna ska det ju fyllas upp ordentligt, men det dröjer allt ett par veckor till. =)bild 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.