Varför inte göra det enkelt?

img_1301

Kaprifol (F.1) (SWB) f. 2010 e Magini-Falleur-Hertigen, går på lösdrift. Det betyder att hon går in och ut ur sin ligghall inne i stallet precis när hon vill. Och det är ganska ofta. Hade jag haft henne på box hade jag aldrig orkat eller hunnit släppa in och ut henne så ofta som hon hade velat 😉 Jag kan ta sovmorgon alla helger i månaden, och jag behöver inte gå ut i spöregn på fredagskvällen för att stänga in henne.

Kaprifol har fri tillgång på hösilage och äter ingen annan mat, what-so-ever. Hon får mineraler någon gång då och då, när jag kommer ihåg att ge henne det. Och nej, det är väl knappt så jag vågar säga det, men jag har inte ens analys på höet. Det ligger en påse hö i frysen som jag samlade in från de första balarna för säsongen, men sen har jag aldrig kommit mig för att skicka in det för analys. Hemskt va? Det sitter en saltsten i ligghallen också, som jag ser att hon slickar på ibland. Att Kaprifol har fri tillgång på hösilage betyder att jag och Axel rullar ut en ny bal i en gång i veckan under vintertid. Jag packar inga höpåsar, jag väger inget hö, jag bestämmer inte vid vilka tidpunkter Kaprifol ska få äta och jag bestämmer inte hur mycket hon får äta heller.

Jag förundras över hur lite hon kräver för att vara glad, lycklig, hel, frisk. Hon har sin hage, sin ligghall, sina kompisar och sitt hö och vatten och eftersom jag har rakat nästan hela henne så har hon sitt (håll i er nu) 50g-täcke på sig (kanske att hon får sitt 100g-täcke nu när det blir ner mot tio minusgrader i natt). Hon äter inga dyra tillskott, hon äter inget kraftfoder, hon har inte ens skor på hovarna.

Och så sitter jag här och klagar på att hon har för mycket energi! Det är inte klokt. (Och inte kan jag minska kraftfodret eller ge henne mer utevistelse heller. Måste ju vara för att jag inte har någon höanalys, energimängden är antagligen alldeles för hög!).

 

Ut och rid med dig mera snorunge!

 

😉

 

 

3 thoughts on “Varför inte göra det enkelt?

    • Ja men precis! Så länge inte staketen går sönder, traktorn är isärplockad, hästarna drunknar i leran eller vattnet fryser sönder! ;P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.