Lamm!

Äntligen har våra första lamm kommit!

Det hela började lite smått vid 2-3 tiden i natt och Axel var vaken och kikade i kameran och såg att det började dra ihop sig. Jag var delvis vaken med Loke också och när jag lagt honom bredvid mig efter lite matning petade Axel på mig och sa att nu, nu kommer det ett lamm! Axel drog på sig kläder och gick ut, jag avvaktade en aning för att se att det verkligen var på gång innan jag drog ut med bebis och allt. Jag misslyckades totalt med att förflytta Loke mellan säng och vagn så det slutade med att jag fick ta med mig en vaken bebis ut till fårahuset.

Hästarna tyckte det var spännande med nattligt besök.

IMG_2333

Det var Sockan, nr 31, som var på gång att föda. När jag kom ut hade fosterblåsan kommit ut, men själva krystningsvärkarna dröjde ytterligare några minuter. Men det dröjde inte länge innan vi kunde se två små klövar sticka ut där bak, åt rätt håll dessutom. Klövarna åkte lite in och ut ett tag, som de ska, Sockan gick runt och krafsade och var lite orolig, men löste det hela jättebra. Snart kunde vi ana nosen, huvudet kom ut och sen efter nästa värk åkte hela lammet ut i halmen. Axel var framme och torkade bort lite slem runt näsan och la fram lammet till Sockan som såg lite halvt förvirrad ut, men när hon fick lammet under näsan började hon genast slicka den torr. En liten tjej! Lammet var snart på benen och även här började Sockan få värkar igen, vi var ganska övertygade om att hon hade två lamm, och detta bekräftade ju bara det hela.

Vid det här laget hade jag och Loke varit ute i ca en och en halv timme och han var glad hela tiden men strax innan nummer tvås ankomst började han bli trött och lite för ljudlig så jag gick in med honom för att mata och lägga igen. Under tiden började lamm nr 2 komma ut och Axel såg bara en klöv och en nos vilket betyder att det andra frambenet är bakåtslaget. Det är ingen omöjlighet att föda ett lamm så, men det är ju betydligt svårare och mer riskfyllt så Axel var snabb och såg till att dra fram det andra frambenet så det kunde födas normalt och så enkelt som möjligt för tackan.

När jag och Loke kom ut hade nummer två, även det en tjej, landat i halmen och börjat bli renslickad av sin mamma och den förstfödde hade fått sin första slurk av den viktiga råmjölken. Båda lammen verkar pigga och friska, den som föddes sist är aningens mindre än den första och vi hjälpte den lite med att hitta råmjölk men sen åt den själv också. Vingliga och ursöta!

IMG_2340

IMG_2336IMG_2338

Det var bara två plusgrader och lite blåsigt så vi hängde in värmelampan för säkerhets skull. Nu ska vi hålla lite koll så de fortsätter äta ordentligt och fortsätter vara pigga och glada! Och sen får vi ”ladda om” och hoppas på att de andra tackorna blir sugna på egna lamm 😉

1 tanke på “Lamm!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.