Nya betesmarker

Som jag nämnt tidigare är det ännu ingen panik på vår betesfront, men återväxten är ju klart sämre än den brukar vara. Axel pratade därför med Pär häromdagen, han har lite mark runt oss och framför allt två ängar som han ibland sår in havre mm på och har som viltåker. I år har han dock inte gjort det utan det växer bara gräs där och Pär hade inget emot att vi låter hästarna äta upp gräset. Han skulle precis koppla på betesputsen och slå ner gräset inför kommande månads skogs-avverkning så det var minst sagt bra tajmat. Eftersom skogen runt ängarna ska avverkas i augusti blev det snabba puckar med stängsling eftersom det här inte fanns något staket alls. Vi sammankallade då till ”arbetsdag” för första gången i stallets historia och det blev bra uppsluttning!

I stället för bara jag, Axel och Loke var vi sju stycken + Loke som lastade traktorkärran med stolp, verktyg, rep och fika och tuffade iväg bort mot skogen.

IMG_4624

Vi delade upp oss i två ”lag” där några började spetta och stolpa med de stolpar som var direkt användbara och resten ”renoverade” de stolpar som hade spik och delar av fårnät kvar på sig. Det senare var ett ganska tråkigt och arbetsamt arbete men det gick snabbt och smidigt eftersom vi var så många! Fika hade vi ju med oss också!

IMG_4620

Det dröjde inte länge innan vi kunde börja skruva isolatorer i stolparna som saknade, och börja dra tråd. Marken som vi ska få beta är ungefär 1 hektar stor och är uppdelar på två ängar, en lite mindre och en lite större som är sammanbundna av en skogsväg på kanske 40m. Vi hägnade in även skogsvägen så hästarna kan ta sig mellan de olika ängarna. Eftersom träden ändå ska avverkas kunde vi skruva isolatorer direkt i träden just vid skogsvägen så där sparade vi lite arbetskraft och stolp.

IMG_4621

Vi började arbeta vid halv fyra ungefär och runt sjutiden var vi helt klara! Hej vad snabbt det går när man är flera! Loke var med en stund och kravlade runt i gräset, satt i vagnen och klättrade på kärran. Sen fick han sitta i ryggsäcksselen på Axels rygg medan han skruvade isolatorer och då dröjde det inte lång stund innan han somnade så då lyfte vi över honom i vagnen och så sov han tills vi nästan var klara. Smidigt!

IMG_4617

När sista tråden var dragen och grinden fixad lastade vi på alla verktyg på traktorkärran igen och tuffade tillbaka till gården där jag och Axel bjöd på pizza till alla som varit snälla och hjälpt till. Vi har inte exakt bestämt när vi släpper ut hästarna här men det blir någon dag nästa vecka, det är lite förändringar i flocken som ska ske innan dess, men mer om det senare! Gissningsvis kommer detta bete räcka i 1.5-2 veckor vilket ger våra hagar lite extra återhämtningstid vilket blir toppen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.