Måndag igen

Då var den här härliga långhelgen förbi och det var måndag igen. Vi hade trevligt hos Enbergs igår och fick både middag och glass! Loke lekte med Lucas och Oliver och hade kungligt roligt med en ballong bland annat. Så söt unge alltså. Vi levererade även kött som jag sa, alla våra lamm blev snabbt sålda, mestadels till familjen. Vi sparade det minsta till oss och de andra fem såldes som hela, halva och ett delade vi på tre. Sammanlagt ca 65kg kött blev det! Ganska okej utdelning tror jag, det är ju ingen ren köttras den rasen som vi har (Gotlandsfår) och växer inte lika snabbt eller mycket som en tyngre köttras.

I går kväll när vi kommit hem, hästarna fått en ny höbal och Loke somnat gott i sin säng satte vi oss och räknade på priset på vårt kött. Vi sammanställde alla utgifter för tackorna och baggen under året som gått, inklusive till exempel två klippningar, höet för förra vintern, kraftfoder under dräktigheten, mineraler, saltsten, träckprov och så kostnaderna för lammen: Slakten, styckningen och garvningen av skinnen. Sen tog vi bort den potentiella summan vi kommer kunna sälja skinnen för, avrundade aningens uppåt så vi gör en minimal vinst och så delade vi resten av utgifterna på antal kilo kött vi fått ut. Då hamnade vi på 169kr/kg, för svenska lamm som bara gått utomhus och ätit gräs så de kan nästan kallas för ekologiska också 😛 Jämför man med en snabb googling på kött från Ica känns det ju ganska billigt ändå.

lammkött

Nu är det bara skinnen som ska ligga en vecka till hemma hos oss innan de skickas iväg till garveriet och sen är cirkeln, ”Får-året”, sluten. Tackorna är förhoppningsvis dräktiga igen och får nya lamm i mars/april!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.