Tråkigheter

Häromdagen fick Axel lite akut avliva ett av våra får, nämligen Sockan. Jag har ju skrivit tidigare att hon haft lite problem med sitt juver och nu i veckan fick hon juverinflammation/mastit. Sockan fick snabbt metacam och penicillin och vi hoppades att vi skulle hindra juverinflammationen från att ”fortsätta utvecklas” men det lyckades vi inte med tyvärr. Juverinflammation utvecklas till kallbrand i juvervävnaden om man inte lyckas stoppa det hela, och det var det som var på väg att hända så Sockan fick helt enkelt avsluta sina dagar. Hennes två lamm är drygt 70 dagar gamla och eftersom de kan sprida juverinflammationen till andra tackor genom att dia hos dem är de sen vi upptäckte Sockans tillstånd nu ”isolerade” från flocken och går i en egen hage. Det är bara drygt två veckor kvar tills de andra lammen ska skiljas från sina mammor, så de får snart sällskap av dem. Och lyckligtvis är de såpass gamla att de redan nu klarar sig på enbart bete.

Himla tråkigt för Sockans del, även om vi ju redan hade bestämt att hon skulle få gå till slakt till hösten eftersom hon just har problem med sitt juver och inte klarar att hålla sitt hull under digivningstiden. Men det var ju inte så här det hade behövt sluta! Vi kan ju heller inte ta vara på köttet eftersom hon ätit penicillin, så kroppen har lantbrukstjänst varit och hämtat. Skinnet har Axel dock tagit vara på och saltat in, så det kommer i alla fall kunna bli en fin fårskinnsfäll.

Sockans bagglamm verkar ta det hela ganska bra, de är ju ändå rätt stora och de har lyckligtvis varandra nu tills de andra lammen joinar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.