Genbank

I tisdags fick jag hem papprena som visade att jag numera är godkänd som genbank för Mellerudskaniner, så roligt! Jag fick med en bunt genbanksintyg att fylla i för kommande kaninkullar och igår kom även ”årsrapporten”. Den skickas ut i december varje år och kanske inte helt nödvändigt för mig att fylla i den i år, men det var snabbt gjort.

Man ska rapportera vilka kaniner man har i slutet av året, och de förändringar som skett under årets gång; födda, sålda, köpta, döda, slaktade kaniner. Man ska även bedöma hullet på sina kaniner och väga sina vuxna kaniner. Så när barnen gått och lagt sig igår gick jag ut till stallet med badrumsvågen och köksvågen i högsta hugg.

Jag klurade lite på hur jag skulle gå tillväga för att väga kaninerna. Enklast hade kanske varit att ta med kattburen ut och väga där i, men det gjorde jag inte. Luna fick ligga i en bunke på köksvågen, hon landade på ca 700-800g, hon sprattlade lite så blev inte nån exakt siffra. Hon behövde ju inte vägas för årsrapporten eftersom hon är en unge, men tänkte det var kul att veta ändå.

Med Sune försökte jag först få honom att själv sätta sig på badrumsvågen, men den var för hal så han gick bara upp med framtassarna. Kanske nåt att träna på till nästa år, haha! Så jag tog honom i famnen och vägde mig med och utan honom. Han vägde in på 2,9 kg och rasen ”ska” väga runt 3kg så det känns ju rätt spot on! Känns som han håller sig fin i hullet också.

Jag passade på att städa åt dem också, Sune är väldigt renlig och har sina toaletter som är enkla att göra rent, Luna är inte lika tydlig, men hon kissar väl inte lika mycket heller. Det blev renare i alla fall! Och så fick de nytt hö, nytt vatten och lite grönsaker också, vilket var uppskattat såklart.

8 tankar på “Genbank

 1. ”jag numera är godkänd som genbank för Mellerudskaniner”
  Är det mina eller Anitas gener som gör att du är en godkänd kanin?

  🙂

 2. Här på Lyckevägen kör vi kaninvägning varje tisdag, senaste vikten landade på 840g för Dumbledore och 780g för Tramptass 😂

   • Nej jag har adresserat dem så klart – så fort de har skuttat upp på köksvågen får de en massa sallad. Gick väldigt fort att lära dem.

    • Men Susanne.. Nog för att du sommarjobbat som lantbrevbärare men djur adresserar man inte, dom DRESSERAR man. Brev adresserar man.
     Som gammal postis är jag helt säker på det !

     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.