Kapriföl

I morse var det dags för besök nummer två på seminstationen med Kaprifol, och det var ju helt klart lite mer spännande än förra gången nu när vi skulle jämföra mot hur det såg ut i fredags.

Kaprifol skötte sig som en pärla och gick in i den trånga undersökningsspiltan utan att tveka. Stängt både bak och fram blev det och så blev hon lite tvättad där bak inför undersökningen. Hon är ju lite svår att muta med godis/mat när hon har åkt transport, men lite gott fick jag i henne, men hon stod lugnt och fint ändå. Ägget var fortfarande kvar i äggstocken och det var som tidigare stort och fint. Hon var ”lång och slapp” där i bak och livmodern var lite lite öppen (en fingerstor öppning). Hon visade flera ”brunsttecken” under undersökningens gång, det var lite kul att se faktiskt att det var så pass stor skillnad på hur hon reagerade på undersökningen mot i fredags. Veterinären tyckte fortfarande att livmodern var lite ”seg” och inte helt i brunst, så vi dividerade en stund fram och tillbaka huruvida man skulle våga vänta längre eller inte. Det går nämligen till så att senast klockan 11 på måndagar, onsdagar och fredagar måste man beställa sperman från hingsten. Då ”tappas” hingsten, sperman kyls ner till 5-6 grader och kan då transporteras till seminstationen och vara redo att insemineras dagen efter.

Risken om man väntar för länge är ju att ägget släpps utan att man hinner inseminera, och det är ju ändå ett par dagar till torsdag, så vi bestämde att Kaprifol får bo över på stationen och insemineras under morgondagen! Hon kommer få ”lukta lite” på en hingst för att se om det kanske kan hjälpa till att kicka igång brunsten ordentligt, sen tas ju det slutgiltiga beslutet vid morgondagens ultraljud om hon blir inseminerad eller inte, men högst troligt blir hon det. Ah så spännande!

Jag har varit helt värdelös på att ta bilder (har ju åkt själv och det har inte varit många minuters väntetid!) men jag har väl inte sagt vilken som är den blivande pappan till Kapriföl (världens bästa arbetsnamn, tack Mikaela!). Det är denna herren!

Magic Park! (Armitage – Ahorn) född 2007. Tävlat svår hoppning (1.60) och fått flertalet placeringar och poäng. Tävlade framgångsrikt fram till 2018 då han vrickade sig och kom inte riktigt tillbaka till de höga hindren efter det utan började i stället skolas om till dressyrhäst. Det har ju varit lite skralt med tävlingar det senaste året men i höstas debuterade han på dressyrbanan och fick två vinster i MsvC. Trevligt temperament och en riktigt trevlig galopp!

2 tankar på “Kapriföl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.