Kvarnstensgruvan i Lugnås

I går vid lunchtid åkte vi till ”Barnens dag” vid kvarnstensgruvan i Lugnås. Det innebar en kort promenad genom skogen tills vi kom fram till gruvområdet där det fanns ett par stugor och lite lekar för barnen. Vi inledde med att vara gruvarbetare och köra sten med skottkärra!

Sen spelade vi Fia med knuff! Vi förenklade det dock så långt att vi fick börja på vilken siffra som elst, hade bara var sin gubbe och vi struntade i knuffarna, hehe. Loke kom först i mål!

Klockan 14.30 tog vi på oss hjälmar och hängde med en guide ner i kvarnstensgruvan. En öppning i berget och så en backe ner så var man nere under marken. Barnen tyckte det var spännande! Vi såg stalaktiter och fossil i taket, och spår efter tiden då man bröt kvarnstenar där nere.

Efter detta var det dags för fika – plättar med sylt och grädde! Och sen gick vi på jakt efter de försvunna gruvmössen. Fem möss skulle vi hitta och för varje mus fick barnen en pärla, och pärlbandet fick de sedan växla in mot valfri skatt i skattkistan. Våra barn är ju lite roliga, bland alla roliga saker i lådan (pennor, målarböcker, småfigurer mm) valde Loke en guldfärgad julgranskula och Nora valde en tumlad sten.

Sista aktiviteten blev ansiktsmålning för Nora! Hon ville ha blått runt ögonen och på näsan, så det blev söta prickar. Överlycklig tjej! Och Loke tillverkade en kvarnsten av någon form av modellera.

Glass fick avrunda dagen innan vi hoppade in i bilen och körde hemåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.