Vaccinationer

Sådär ja, nu är båda hästarna fullt vaccinerade både mot hästinfluensa och stelkramp i ett år till. Det gick snabbt och smidigt och båda hästarna skötte sig bra.

Alice fick faktiskt bli av med några milliliter blod också. Veterinären berättade nämligen om en relativt ”ny” (nyupptäckt/ny-definierad) sjukdom som många äldre hästar får (PPID). Så här står det om sjukdomen på nätet:

”Vid PPID finns ofta en cellförändring eller godartad tumör i hypofysens mellanlob (pars intermedia). Det gör att produktionen av vissa hormon ökar onormalt mycket och det kan ge många olika effekter på kroppen. Symtomen beror på vilket hormon som tillverkas av tumören. Ett av hormonen, ACTH, gör att kroppen ökar sin tillverkning av kortison. Det påverkar bland annat vikten och huden.” (www.hastsverige.se)

Symtomen är då som sagt lite olika på olika hästar men vanligast är fällningsproblem, hovproblem, trötthet och förändrad aptit. Symptom som alltså kan passa alla hästar ungefär 😉 Men det pågår en slags studie nu, eller kampanj, så provtagning och analys är gratis så när veterinären föreslog att vi skulle ta ett blodprov på Alice, som ju är gammal och har en himla massa hår, så tänkte jag att varför inte? Om Alice nu skulle ha PPID så får hon ett piller om dagen (haha, skölja ner med ett glas vatten efter frukosten?) i en viss period och sen tar man ett nytt blodprov.

Provsvaret kommer i slutet av nästa vecka, så vi får väl se vad det säger!

Det är alltid så himla intressant när veterinärer är på besök! Just Åsa som var hos oss idag är väldigt bra, har haft henne förut och hon berättar alltid vad hon gör, ser, tror och vet. Det var även tre hästar i stallet som fick tänderna undersökta av henne idag och på en av hästarna fick jag kika in i munnen på och sen stoppa in hela armen och känna på tänderna allra längst bak i kinden. Udda känsla att stå med en arm ner i en hästs gap och peta på tänderna! Intressant var det i alla fall!

bild-2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.