Natursten

Då har jag landat hemma igen efter två dagar på resande fot! Vi började i Borås, stannade i Flivik, sov i Kalmar, besökte Emmaboda och sen tillbaka till Borås. Dagens besök på Emmaboda Granits fabrik gjorde mig inte besviken, vilka fantastiska produkter de tillverkar! Jag kan inte se mig mätt på polerade bord, blanka bänkskivor, handhuggna trappsteg och så nästan det vackraste av allt. Gravstenar. Jag vill verkligen inte bli lagd i ett hål i marken och få en gravsten placerad över mig när min tid är slut, men jag kan inte låta bli att vilja ha en gravsten i varje stensort. Helt otroligt vad man kan göra utav ett stenblock!

Emmaboda hade en liten utställning i sin fabrik med diverse olika stensorter, både egna svenska sorter och ett fåtal importerade. Här visade de både gravstensexempel och lite skivor för bänkskivor.

Den här bilden blev tråkigt nog väldigt suddig, men här är gravstenar i olika material (främst granit, gnejs och diabas) samt bänkskivor längst ner.

IMG_6880

Fler gravstenar.IMG_6881

Se på kontrasterna här nere på den i mitten (och den längst bort); samma sten men med olika ytbearbetning.

IMG_6884Lite modernare varianter:IMG_6883

Vi var även inne på kontoret och fikade en sväng precis när vi kom och det är alltid så roligt att kika omkring för överallt ser man deras egna material. Brännhultsdiabasen i fikabordet och köksbänken, bårarpsgnejsen ligger fönstret som fönsterbräda, receptionen består av vångagraniten och deras nya diabas ”Biskopsgården” (ett alldeles nytt stenbrott som har invigning i morgon!) finns som bordskiva i konferensrummet. En helt otroligt vacker diabas!

Så. Nu ska jag sluta predika om natursten 😛

2 tankar på “Natursten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.