Galopp i Galway

Under sista lördagen på vår Irlandsresa var jag och Axel i Galway på galopptävlingar, som faktiskt pågick i en hel vecka under sommarfestivalen. Jag har aldrig varit på ett sådant evenemang tidigare, så det var spännande! Vi kom dit ca en halvtimme innan första loppet och hann då kika runt lite på området innan det var dags att spana in hästarna i första loppet.

Hästarna leds då runt i ledvolten/uppvisningsringen där alla har chans att ta sig en titt på hästarna innan man bestämmer sig för vilken häst man vill satsa pengar på, om man nu vill det.

IMG_5125

Jag och Axel bestämde oss för att inte satsa några pengar i första loppet, utan vi ”tränade” bara och sa vilken häst som skulle vinna. Jag gissade på denna, mest för att den såg söt ut typ 😛

IMG_5129

Efter en stund släpptes jockeyerna in i ringen, färglada och tjusiga, och de hittade snart sin häst och kastades upp.

IMG_5133

Jockyerna tog över styrningen på hästarna och släpptes snart ut på galoppbanan där de galopperade iväg till startlinjen.

IMG_5136

IMG_5140

I de två första loppen som vi såg var det häckar med i banan och här startade även hästarna i skritt bredvid varandra, och inte i startboxar som annars är ganska vanligt. Loppen är olika långa och ett antal hinder skulle övervinnas längs vägen.

IMG_5210

Jag känner mest att det skulle vara lätt att hoppa in i nån annan?

IMG_5154

Ja, och som synes så är ju nr 20 inte med i täten nånstans som ni ser 😛 Inte heller Axels favorit kom på bra placering i första loppet, så vi gjorde faktiskt så att vi inte spelade några pengar alls under dagen utan vi låtsasspelade bara! Haha.

I tredje loppet och framåt var det lopp utan hinder och det var varierande antal hästar i varje lopp, och de olika loppen hade olika kriterier för de hästar som var med. Ibland var det bara fyraåringar tillexempel, eller bara ston, eller bara hästar som aldrig vunnit, osv.

IMG_5144

Loppen var även som sagt olika långa, så ibland när de kom förbi oss var det långt kvar och tempot i medelhastighet så att säga.

IMG_5189

Medan det ibland vad upploppsträcka till mållinjen, och då var det full fräs som gällde. Här ett tvåårigt (!!) sto som vann sitt lopp, och faktiskt min (och alla andras) favorit i loppet.

IMG_5258

Det är inte bara en hästfest det här, utan även en folkfest. Det var otroligt mycket folk på plats och läktaren var knökfull under loppen. Mycket öl dracks det, och många spelade. Sen är det ju som sagt en folkfest och de allra flesta är uppklädda i kostym, klänningar och, för kvinnorna, matchande hattar eller likvärdiga huvudbonader. Några spanade jag in, och vissa var helt klart mer kreativa än andra!

En häftig och spännande dag helt klart, även om sporten egentligen inte är så där himla trevlig alltid. Hästarna är fantastiskt slimmade, vältränade och sportiga, men inte så vackra i mina ögon. Att de är såpass unga när de börjar tävla tycker jag heller inte är så roligt, och så blir de ju heller inte så gamla i sporten de här tävlingshästarna. Synen när hästarna närmar sig mållinjen är värst, då höjer alla jockyerna sina påkar de har i händerna och pucklar på hästarna med all kraft de har. Ser fördärvligt ut, och jag är glad över att det idag är relativt hårt kontrollerat i andra hästsporter, som hoppning och dressyr, att man faktisk inte får slå hästen hur man vill på tävling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.