Placering av ridbana?

Ända sedan vi flyttat in på gården har vi alltid tänkt att vår ridbana ska ligga i den bortre delen av vinterhagen. Dels för att det är relativt platt där men också för att ytan där är stor och det finns möjligheter till olika storlekar på ridbana samt att det inte gör så mycket att vinterhagen blir mindre. Så här har det sett ut då, anledningen till att den ligger en bit in i hagen är för att det ligger en gigantisk sten precis under den blå ”skylten”:

gammal

Men nu har vi tänkt om lite och just nu lutar det åt att vi lägger den i hagen vid huset i stället. Det finns både för-och nackdelar med detta. En av de större fördelarna är att ridbanan hamnar lite mer ”synligt”, och mer uppe på gården vilket gör att om något skulle hända på ridbanan så är det enklare att bli upptäckt (avramling eller liknande). En annan fördel är att det är enklare att dra el till lampor och det är heller inte lika blött här uppe så vi behöver inte dra lika mycket dräneringsrör. Det finns dessutom ett befintligt dike till vänster i hagen som man kan dra dräneringen till. Sen blir det ju inte lika långt att gå från stallet heller, hehe. En nackdel är att den här hagen redan är ganska liten och nu blir den ännu mindre, å andra sidan är det inte speciellt mycket bete här ändå. Marken här är lite ojämnare så det kommer gå åt mer makadam/fyllningsmaterial för att jämna till och det finns ett par stenar som behöver tas bort.

Jag och Axel var ute och mätte lite i hagen igår och det verkar som att denna vinkel på bana skulle passa ganska bra. Jag har inte ritat exakt nu, jag tror den hamnar lite mer till vänster i verkligheten, men på ett ungefär i alla fall.

Ny

Hagen runt banan får ju dras om lite, här är ett exempel där vi sätter grinden till höger om gödselstacken i stället för vänster. Den trekantiga ytan till vänser om paddocken kommer nog hamna utanför hagen, här är det å andra sidan mest ”sump-växter” så det finns inget direkt bete där ändå. Vi tänker oss att vi grusar upp framför ridbanan (grått) och gör en liten parkering till hyresgästerna och ytan mellan ridbanan-parkeringen-gödselstacken-hagen kan fungera som hinderförvaringsplats.

3 thoughts on “Placering av ridbana?

  1. Tänk även på att ridbanan kan damma en del på sommaren, inte säkert att det går att vattna med tanke på eventuella vattenbrister. 🙂

      • Det är absolut värt att tänka på, men jag tror inte det kommer bli ett så stort problem eftersom det är såpass få hästar i stallet. Vi får tåla lite damm de gångerna i så fall 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.