Bästa födelsedagspresenten

Idag har jag varit i Husaby med Kaprifol på återbesöket efter att hon blev behandlad för knäledsinflammation. Jag pratade ju med veterinären igår som berättade att de vid en andra rutinkontroll på röntgenbilderna från förra besöket upptäckte att Kaprifol har osteochondros (”lösa benbitar”) i sitt högra bakknä. Det är inte helt ovanligt på hästar och framförallt vanligt på snabbväxande raser som fullblod och travhästar. Eftersom Kaprifol har haft lite annorlunda uppväxt där hon växt väldigt snabbt i perioder är detta en av ”åkommorna” jag alltid haft lite extra i bakhuvudet. Lösa benbitar behöver dock inte vålla hästen någon skada och de kan dessutom ligga ”vilande” i lång tid och först börja besvära hästen när arbetsbelastningen ökar eller liknande. Med detta vetande åkte jag och Kaprifol in till kliniken idag.

IMG_6578

Vi började med att mäta henne med den där ”lameness sensorn” på rakt spår i trav, precis som vid förra besöket. Vid förra besöket visade den en avvikelse på höger bak samt vänster fram, och ingenting efter bedövning av bakknäet. Idag visade den en ytterst liten avvikelse på höger bak, inget som man kunde se för blotta ögat dock.

Vi fick vidare till longering i ridhuset där Kaprifol fick trava och galoppera på stor volt i båda varven. I vänster varv var hon jättefin i båda gångarterna och i höger varv har hon lite jobbigare att hålla galoppen, men hon såg ren ut. Vi satte då på Kaprifol tömkörningsutrustning för att se hur hon såg ut med lite mer ”belastning” på sig, och det var två veterinärer som kikar på Kaprifol nu. Även här såg hon jättefin ut i vänster varv i båda gångarterna och även i traven i höger varv. I första galoppen i höger varv var hon lite seg, sprang in lite i fattningen och tappade sedan galoppen lite. Vi bytte då varv, galopperade lite i vänster varv (jättefint) och bytte tillbaka till höger varv igen. Nu var plötsligt även höger galopp mycket bättre och Kaprifol rullade på fint på volten.

Tömkörningsutrustningen åkte av och vi gick till löpargången för att göra böjprov. Båda bakbenen böjdes högt, lågt och i knäet och Kaprifol visade inga reaktioner någonstans. Hur bra som helst! Hon visar alltså ingen hälta någonstans, utan mer en ojämnhet/oliksidighet på volten vilket troligtvis beror på att hon har gått med den här  inflammationen ett tag och inte velat belasta/ta i lika mycket med höger bak som med vänster bak vilket har lett till att hon nu är väldigt oliksidig och svag i höger bak. Sen kan man ju fundera på varför hon fick inflammationen från början och då är det ju lätt att dra slutsatsen att det är hennes lösa benbitar i knäet som ställer till det. Vi låter dem sitta kvar i dagsläget i alla fall och märker vi att igångsättningen inte går bra eller att inflammationen kommer tillbaka så kan vi fundera på att operera bort dem. Det är en relativt enkel och vanlig titthålsoperation så det är inget gigantiskt ingrepp, men slipper man är det ju skönt!

Så jag kunde lasta in Kaprifol i släpet igen utan mer medicinering och med ett igångsättningschema i handen. Kaprifol har skött sig minst lika bra som vid förra besöket och fått massa beröm för sitt temperament och uppförande. Tänk om hon kunde vara lika väluppfostrad hemma 😉

 

4 thoughts on “Bästa födelsedagspresenten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s