Kycklingar och lamm

Vi börjar väl med det tråkigaste jag har att skriva, så vi kan lägga det bakom oss och gå vidare. När Axel kom ut till hönsen i fredags visade det sig att vi hade haft besök av (troligtvis) en räv. Det är helt och hållet vårt eget fel då vi slarvat och glömt att stänga dörren till hönsgården kvällen innan, så det var bara för räven att gå och kalasa. Jättedumt och jättetråkigt… Tre av våra fina höns saknades och troligtvis kommer vi inte se dem igen. Koppar och Silver var lyckligtvis fortfarande orörda, så de har vi kvar.

Två hönor blir det ju dock ingen flock av och de såg väldigt ensamma ut, så efter lite sökning på nätet hittade jag en man som sålde kycklingar tre mil bort. Så i går eftermiddag åkte vi dit och han hade ett helt gäng Hedemora-kycklingar i olika färger till salu, 6 veckor gamla. Vi valde ut två hönor och en tupp, och en som inte riktigt gick att bestämma kön på så den blir en överraskning.

IMG_4863

De fick åka i en flyttlåda i bilen med oss hem och sen släppte vi ut dem i hästboxen. Senare på kvällen när det blivit mörkt satte vi in dem i hönshuset till Koppar och Silver, så ska de förhoppningsvis snart bli kompisar allihopa!

IMG_4866

En annan stor händelse för gårdagen var avskiljning av lamm. Nu är de så stora så de ska gå ifrån sina mammor så de har en chans att återhämta sig ordentligt inför ny betäckning i höst. Ifall man har bagglamm är det även nu de skulle kunna bli könsmogna och man vill ju inte att de ska betäcka sina mammor, så det är också en anledning till avskiljning. Vi tror ju att vi bara fått tacklamm, men vi skiljer av alla ändå.

Vi lockade in alla får i hästarnas box och tog ut tackorna därifrån till sin vinterhage där de nu ska gå på ”svält” i en vecka för att mjölken ska ta slut. Lammen och vår Bagge fick skutta in i hästtransporten och åka bort till hagen vid tennisbanan, ju längre bort desto bättre så de inte hör varandra de första dagarna när de skriker lite extra.

IMG_4861

Just här ser det inte ut att vara så mycket gräs kanske, men bakom träden där finns det bra med bete och även en del sly kvar, så här ska de kunna gå i två veckor gissar vi. Vår vuxna bagge fick hänga med som barnvakt, samt att han nu gärna inte ska gå med tackorna så han betäcker dem för tidigt. Planen är nu att hålla fåren i de här två grupperna fram till slakten av lammen i oktober/november, då slaktas lammen och baggen släppt tillbaka till tackorna för ny betäckning.

4 tankar på “Kycklingar och lamm

    • Det är inte helt fastställt ännu! Eftersom Silver och Koppar verkar vara livsdugliga namn tänkte vi köra vidare på samma tema. Så den bruna har vi döpt till Brons, men de andra är ännu odöpta. Kanske Tenn? Vitguld? Tål att tänkas på! Det ska ju gärna lite beskriva hur de ser ut såkart 😀

      • Om den vitaste är en höna (det är den som är lite osäker) heter hon Platina! Odöpt är ännu den mörkaste som är en tupp och den minsta som är en höna, den är vit och grå och lite brun. Får ta lite bättre bilder på henne. Namnförslag mottages såklart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.