Underbara människor

Som ni vet har hästarna nu betat på gärdena i skogen i två veckor, jag är väldigt glad över att de kunde gå där så pass länge och väldigt tacksam för att vi fick beta där! Nu är gräset dock slut där ute och vi flyttade hem hästarna till gården igår. I hagen som nu har vilat i en och en halv månad finns det ungefär fem grässtrån. Den är till största delen helt sönderbränd av solen. Vi kikade på hagen innan vi släppte hästarna i skogen och då fanns det ändå en del gräs så vi tänkte att det skulle bli perfekt med ytterligare två veckors vila, men det gräset som fanns då är helt förtorkat. Jag ska fota hagen nån dag så ska ni få se. Den andra sommarhagen ser inte mycket bättre ut, vinterhagen är fortfarande lite grön men det finns inget bete, och halva hagen vid huset är också ganska förtorkad. Den nedre delen är dock fin, där det i vanliga fall är sumpmark, så där växer det lite gräs.

Hästarna är i alla fall insläppta i den första sommarhagen för tillfället, men lyckligtvis kommer de inte behöva gå där och gnaga på gräset alltför länge, för vi har fått lov att beta på fler marker i närområdet.

För ett par dagar sedan var Axel i kontakt med en man inte långt från oss som har en bit mark som är helt oanvänd, den är gissningsvis också ganska blöt normala år men inte i år. Vi fick gärna beta den sa han, så himla snällt!

Här nere ser ni var plätten ligger i förhållande till stallet. Vi tänkte att detta kunde nog räcka en dryg vecka i alla fall, kanske två med lite tur.

Skärmklipp

Vi var där nere och tittade på hagen igår och så här ser det ut. Här finns det inte heller något staket så vi har samlat ihop stallgänget ytterligare en dag, så på tisdag (i morgon) river vi hagen uppe i skogen och sätter upp stolpen och tråden här i stället.

38461401_10217070755109023_2187486264725340160_n

Men en, eller ens två, veckors bete ger oss ju bara lite kort andningspaus, sen då? Ett  normalår, när vi börjar fodra med hö i mitten av september, gör vi åt på ungefär 32-35 höbalar under vintersäsongen. Jag har en kvar från förra vintern och jag har fått hemlevererat 14 balar av min höbonde och han kan inte lova att jag kan få köpa fler. Jag har köpt 11 stycken från en annan leverantör vilket gör att jag har 26 balar just nu, så det är ju inte så att jag gärna börjar fodra med hö i augusti redan.

Men så finns det ju lite mer oanvänd mark på andra sidan vägen, så vi gick dit i går eftermiddag och frågade markägaren om vi inte kunde få beta den hagen som finns bakom deras hus. Och det kunde vi! Och inte bara det, det kommer inte tas någon mer skörd på det intilliggande gärdet heller så vi kan släppa hästarna där också!! Dessa två plättar angränsar till den första biten mark så om vi bara har stolp så det räcker och kan stängsla in allt kommer hagen bli på 2 hektar! Det är ungefär lika stort som båda våra sommarhagar tillsammans.

Skärmklipp

Det är ju inte gräs i mängder, i så fall hade man ju slagit gärdet igen, men det finns ju helt klar mer gräs än i våra hagar i alla fall! Så tacksam! Här kommer hästarna kunna gå minst hela augusti ut, och om våra hagar får vila ytterligare en månad och det kommer lite REGN är ju chansen stor att det finns lite gräs att tugga på här sen. På tisdag börjar vi som sagt stängsla med hjälp av våra hyresgäster, hinner vi klart så släpper vi hästarna där omgående!

2 tankar på “Underbara människor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.