Status; Får

Som jag nämnde tidigare blev fåren vaccinerade igår. Vi har inte vaccinerat våra får förut men insåg att det nog var en bra grej att göra ändå, och gärna innan något av fåren blir drabbade. Det är annars ganska vanligt att det blir just så; man får ett sjukt lamm och sen kommer man på att man ju kan vaccinera. Men vi tänkte göra åt andra hållet så kanske vi slipper sjuka lamm! Vad är det vi vaccinerar emot då? Jo gasbrand, så här står det på Gård&Djurhälsan om gasbrand:

Gasbrand orsakas av Clostridium perfringens typ D och är en av de vanligaste diagnoserna vid obduktion av lamm och får som dött plötsligt. Bakterien finns naturligt i fårens tarm och i gödselbemängd mark. Vid plötsliga ändringar i utfodringen till ett kraftigare och mer kolhydratrikt foder kan jämvikten i tarmen störas och gasbrandsbakterierna få möjlighet att föröka sig och bilda gifter. Ofta insjuknar de största, snabbast växande lammen.

Det finns inte direkt nån behandling och förloppet är väldigt snabbt så ofta hittar man lammen döda innan man märkt att de är sjuka ens.

Så för ett par veckor sen bad vi veterinären skriva ut recept för detta, Johan hjälpte till med leveransen av vaccinet och igår var det dags att vaccinera! Det kan man göra själv nämligen. Sofia, som är gift med vår höbonde och har 4H-gårdens får hemma hos sig över vintern, ville hänga med på vår vaccinomgång så hon kom till oss och hjälpte Axel. Och när våra får var vaccinerade åkte de till Ljurhalla och vaccinerade även deras får. Man får ju en flaska vaccin, och det går inte åt så mycket till varje får, så det var smidigt att vi kunde dela den med Sofia.

Jag var inte med under vaccineringen, men det hade gått bra. De hade klippt fåren lite på halsen för att kunna se lite bättre, och sen stuckigt in sprutan och så var det klart! Eftersom det närmar sig lamning fick även fåren en dos med selen som de ska ha i två omgång innan lamning, om fyra veckor får de dos nummer två av både vaccin och selen.

Vi ska också dela av fårens hus och någon dag, två av fåren är lite tunnare än övriga så de ska vi ”boxa in” och börja ge kraftfoder så de orkar upp i hull. Övriga fyra är fina i hull så de behöver inget tillskott av kraftfoder just nu.

17:e mars är det potentiellt dags för första lammen att titta ut, det kommer bli en utdragen lamning även i år för vi såg att några av tackorna blev ombetäckta både en och två gånger. Men ni följer väl @svartalammet på Instagram, så kommer ni ha full insyn i årets lamning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.