100 % får

Efter dagens frukost hoppade vi in i bilen och styrde mot en fårgård en knapp halvtimme bort. Vi hade bjudit in oss på lamm-bedömning, dels för att lära oss hur det går till och vad man tittar på, men också för att se om de har en bagge som vi vill köpa.

Det var väldigt lärorikt och intressant att vara med, man kan helt klart nörda in sig på lamm och dess lockar på en helt annan nivå än vad man kan tro! Besöket innefattade också fika i drömmarnas växthus och så ”klämde vi” på tre bagglamm som fick fina betyg. Två av dem är intressanta och fårens ägare ska kika lite på deras mammors historik innan vi bestämmer oss för vilken det antagligen blir.

När vi kom hem åt vi lunch, rengjorde skor och satte igång med ett fasligt förflyttande. Vi insåg att vi borde byta plats på tackorna och lammen för att ge lammen det bästa betet, så vi stoppade in lammen i fårkärran och passade då på att väga dem.

På badrumsvågen, hahaha. Den här bjässen är den största, 52 kilo stannade vågen på!! Flera kilo över ”slaktfärdig” och det är ännu en hel månad kvar till slakt. Den minsta ligger på 27 kg, och den har varit väldigt liten sen födseln, så hon kommer få ta en av våra sista slakttider så hon hinner växa lite mer. Övriga lamm ligger runt 35 kilo, vilket är bra det med!

När alla var vägda fick de vänta i fårkärran medan vi lastade tackorna i hästsläpet. Vi ställde båda kärrorna bredvid varandra och lastade över de två tacklammen som vi bestämt oss för att rekrytera, till tackorna. Sen fick tackorna + de två tillskotten komma ut i hagen på andra sidan vägen, och de kvarvarande nio lammen fick komma ut på det fina betet vid Viksgården.

1 tanke på “100 % får

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.