Dahlénium

I går kände vi för en utflyt utanför gården och efter lite funderande och ett samtal till Dahlénium bestämde vi oss för att åka dit! En dryg timme bort, förbi Falköping ligger detta vetenskapscenter, uppkallat efter uppfinnaren Gustaf Dahlén. Vill man veta mer om honom ligger Dahlénmuseet i huset bredvid, men vetenskapscentret är gissningsvis lite barnvänligare! Här inne fanns det väldigt många roliga saker att upptäcka, och leka med.

Noras favorit var vattenbanan där man kunde få badankor och båtar att åka iväg i olika banor och justera vattenflödet så de åkte olika fort. Just det sistnämnda brydde sig inte Nora så mycket om, hon var nöjd med att springa fram och tillbaka med ankorna och låda de ömsom bada, ömsom sitta på kanten.

Loke hade flera favoriter varav den ena var kinetisk sand som hade lampor lysande på sig som ändrade färg beroende på hur höga berg eller djupa dalar man byggde. Som höjdkurvor ungefär! Om man dessutom spretade med fingrarna över sanden kom det ”regn” som samlades i pölar, och som man kunde få att rinna iväg. Kul även för en vuxen!

Det hamnade dock inte på bild, men även att leka sluss är ju kul.

Vi hade med oss mackor som vi åt i ett fikarum, och sen hann vi kika runt en stund till innan det var dags för ”fysik-show” klockan 13.00. En väldigt rolig man visade ett gäng olika tricks och ”trolleri” på en scen, relaterade till olika ”fysiska lagar”. Han gick även runt inne på Dahlénium, visade hur saker fungerade och roade barnen med att trolla fram bollar ur deras skor, eller lampor i sina händer. Först var barnen (som alltid) jätteblyga för honom, men han vann snart deras förtroende och de skrattade högt när han kom och trollade.

Väldigt roligt besök och över förväntan! Det blir säkert fler gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.