Kapriföl

I förmiddags trasade Kaprifol på släpet efter lite övertalning och vi satte kurs mot seminstationen för kontroll om eventuell dräktighet på 18 dygn. Jag har försökt att inte hoppas för mycket eftersom vi hade tre dräktighetskontroller förra sommaren, med negativ utkomst, men hur kan man låta bli helt? Jag hade fjärilar i magen hela resan och väntan innan vår tur kändes oändlig. Kaprifol stod ganska tålmodigt i släpet och väntade, jag brukar lasta ur henne medan hästen före oss är inne men idag hade vi sto+föl före oss så Kaprifol fick stå kvar för att inte störa för mycket. Fölet var lös på väg in och ut från undersökningshuset nämligen. En fruktansvärt fin fölunge för övrigt.

Så var det vi då, vi är ju kändisar där efter att ha besökt dem hela förra sommaren och allt ”strul” vid semineringen nu. Båda stuteriägarna kom in och veterinären läste igenom ”protokollet” för att minnas detaljerna och kommenterade att det ser ju bra ut den här gången! Veterinären ”gick in” där bak och Kaprifol ”tryckte emot” vilket veterinären tyckte var ett gott tecken. Sen tog det typ fem sekunder och veterinären utbrast ”Ja! Där!” Jag var inte alls beredd på att det skulle gå så snabbt så det tog en sekund innan jag kopplade, men jag såg snart på skärmen att det fanns ju där!

”Kom kom det här måste du ta bild på!” Så himla goa människor, de var lika glada som jag. Veterinären letade runt för en potentiell tvilling men det kunde inte hittas lyckligtvis. Dock finns det ju en risk att man missar den och eftersom det var två ägg som släpptes kommer jag åka in med henne till seminstationen igen på dygn 30. Då kikar man efter tvilling igen, samt att fosterblåsan ska ha fått ett hjärta som slår. Då är den mest kritiska tiden förbi så är hon fortfarande dräktig vid den kollen kan man andas ut mikroskopiskt. Är hon inte dräktig finns det tid för en seminering till innan säsongen är slut. Men vi hoppas ju att hon är dräktig även på den kontrollen och då blir det även en kontroll på 90 dygn. Det görs för att om hon är dräktig på 90 dygn så betalar man den större avgiften till hingsten. En mindre betalas nu vid betäckningen/semineringen och sen är det lite olika om man betalar resten vid 90 dygn, eller vid ett levande föl. Men just denna hingsten har 90dygns-avgift.

På tal om hingsten, Montevideo, så är det ju lite extra roligt att han just nu befinner sig på Falsterbo Horse Show, dit han kvalat under våren, för femåriga hästar. Han har startat två ”semifinaler” under veckan varav båda varit felfria så han är därmed i finalen på lördag. Lite sugen på att hoppa in i bilen och dra dit för att se honom, men det är ju inte nästgårds precis. Och det kommer fler tillfällen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.