Häst och ponny

Även om det ibland kan kännas lite lustigt att mina egna hästar inte längre bor i det fina stall vi byggt, är det väldigt mysigt och smidigt att ha den lilla lösdriften för mig själv. Det är ingen annan som ”skräpar ner” eller stör, och är det nåt som inte är gjort har jag bara mig själv att skylla. Det är ju också enklare att fixa små lösningar som gör jobbet lite mer lättarbetat. Skottkärran står tillexempel precis bredvid ligghallen och jag mockar varje gång jag är där (morgon och kväll i alla fall), då blir det aldrig runt-trampat utan tar fem minuter max att mocka. Och så tömmer jag kärran när den blir tom. Utsidan mockar jag 1-2 gånger i veckan, det har varit lagom hittills.

Vattnet fylls med slang från regnvattenstunnor, från taket, och det har regnat så pass mycket att jag hittills inte behövt köra vatten från stallet en enda gång efter ”installningen”. Blir ju lite mer jobb sen när det blir minusgrader, men det är ju inte en sån jättelång period.

Fodret är lite knepigare, eftersom Kaprifol är en stor häst som gärna äter lite då och då och Assim är en liten konstant hungrig ponny. De får en liten påse hö tre gånger om dagen, och fram tills nu har jag även haft ett nät på väggen som sitter rätt högt upp där tanken är att bara Kaprifol ska kunna äta. Men när det är lite mindre mat i nätet hänger det längre ner, och då är han genast där och moffar i sig, den lilla ponnyn. Det blir ju dessutom inte den mest naturliga ätställningen för Kaprifol eftersom det är så högt upp, så nu klurar jag på en lösning där Kaprifol äter över väggen till ligghallen i stället.

Nu har jag bara testat lite provisoriskt med ett öppet nät, för jag misstänkte att lilla ponnyn skulle ställa sig på bakbenen och mumsa han också, men det verkar faktiskt inte så (han svälter inte, jag lovar).

Så om detta funkar tänkte jag hänga upp nån bättre variant, kanske nåt i stil med ett hösegel som man kan ha i släp? Sen är ju min ambition att röra på den lilla ponnyn ett par gånger i veckan också, och då får ju Kaprifol extra hö, men om hon kan få en extra tuss där Assim inte kommer åt nåt alls, skulle det vara lite enklare att hålla honom i fint hull. Tycker han har gått upp lite för mycket i rundhet nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.