Sommardäck och fler lamm

Även måndagen var ju en ledig dag, och minst lika härlig. Vi fortsatte med lite staketbygge men la också lite tid på bilarna. De fick sommardäck och en avspolning med högtryckstvätten och när vi ändå var i farten där nere städade vi ur garaget och sopade ut vinterns sand, grus och gamla löv. Alltid trevligt när det blir rent och fint!

Sen drog jobbveckan igång, en kort sådan! Tisdagen var rätt lugn, Axel åkte till Lovisagruvan under dagen och jag hade ett möte i Borås mellan tre och fyra så barnen fick vara lite extra länge på förskolan, men det tyckte dem bara var roligt.

Gårdagen var en riktigt härlig dag, jag hämtade barnen vid fyra och vi gick inte ens in när vi kom hem utan gick direkt ut till stallet och mockade och borstade bort vinterpäls på hästarna och grejade lite. Lamm ploppade det ut också! Jag såg att det var på gång men det var ännu inget ”synligt” där bak så jag fixade lite vatten mm och när jag kom tillbaka var första lammet redan ute. Jag stoppade in mamma och lamm i en egen box så de fick lite lugn och ro och ropade på barnen så de fick komma och kika på den blöta varelsen som mamman slickade för fullt. Vi anade att ett till lamm skulle komma och var kvar en stund i fårhuset men nu var klockan strax efter sex och barnen var hungriga.

Så jag tog med mig barnen in och fixade lite smörgåsar och gick ut igen en kvart senare och då låg det två lamm i boxen! Men jag tyckte det såg lite konstigt ut. Det första lammet var ju nästan torrt när jag gick in, men nu såg båda lammen väldigt blöta ut och de låg liksom på varandra, tänkte först att det första lammet kanske fått en dusch av fostervattnet och blivit blöt igen, men nåt kändes ”fel”. Jag fick då syn på ett nyfött lamm en bit in hos övriga flocken och insåg direkt att tackan inte alls fått två lamm, utan tre! Och det första lammet hade på nåt vis hamnat utanför boxen. Den fick snabbt komma in till mamman igen som hade en del jobb framför sig att tvätta och mata tre småttingar! Men det gjorde hon galant.

Så nu är det bara två tackor kvar som ska lamma, och de är båda förstföderskor vilket betyder att de högst troligt får var sitt lamm, ser ut så på dem också. Om allt går bra för dem och övriga lamm fortsätter att må bra landar vi då på arton stycken till slut!

2 tankar på “Sommardäck och fler lamm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.