Go helg

Så var snart ännu en helg till ända , och även denna har varit riktigt vårig och härlig. Igår åkte vi in till Göteborg och gick ett varv på mineralmässan, och sen lekte vi på en lekplats följt av pizza till lunch. På vägen hem uträttade vi ett par ärenden också när vi ändå var iväg.

På lammfronten har det varit lite bergodalbana! Arwen fick ju oväntat två lamm häromdagen och efter ett par timmar stötte hon bort det ena lammet… Den bästa metoden för att få tackan att acceptera lammet igen är att binda fast henne så hon inte ser vilket lamm som diar, eller kan lukta på dem, och efter en tid har hon glömt vilket lamm som hon stöter bort. Vi satte henne först i ett halsband plus grimskaft men det gav henne för mycket ”frihet” så då satte vi henne ”i foderbordet” över dagen och när vi sedan släppte loss henne på em så accepterade hon plötsligt båda lammen. I en kvart ungefär. De kan behöva stå fastbundna i flera dagar men eftersom vår lösning var lite provisorisk ville vi inte ha henne ståendes så för länge, så då testade vi metod nummer två eftersom hon ändå kändes väldigt ”nära” i att ta emot båda lammen. Vi tog in favoritlammet i huset i en timme ungefär, och så snart det var borta accepterade hon det andra lammet och lyckligtvis fortsatte hon med det även när vi lämnade tillbaka ”hat-lammet”, och så har det fortsatt nu även till idag. Jag kan tycka att hon favoriserar det ena aningens, men båda får dia och ändå vara med så vi håller koll och håller tummarna att det fortsätter så!

I morse föddes det sista lammet, nummer nitton, och vi är därmed klara med lamningssäsongen. Skönt!! Med väldigt bra statistik också om inget oväntat händer. Nitton lamm på tio tackor, varav tre förstföderskor är vi väldigt nöjda med! Enbart två tackor som fått hjälp vid förlossning; ett felläge på första trillinggänget och ett lamm som var väldigt stort så den fick lite draghjälp. Hon hade klarat det själv, men var ändå ett läge där hjälp var trevligt att få.

Vi kommer nog behöva stödmata en av trillingarna men än så länge har den vägrat flaska, men det kan gå bättre när den blivit några dagar äldre.

Så nu blir det träckprov och utsläpp på bete inom ett par veckor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.