En vattenfylld dag

I går fick vi för första gången användning av våra fyrhjulsdrivna jeepar på riktigt då vi körde på de slingriga grusvägarna till Thórsmörk. Längs vägen måste man korsa mindre floder från de omkringliggande glaciärerna, väldigt spännande såklart även om floderna var ganska så små för dagen. Viktigaste regeln, enligt professor Sturkell som vi träffade tidigare i veckan, är att köra ner med en bil i floden i taget, så man åtminstone har en bil kvar när den andra försvinner.

Lyckligtvis tog vi oss alla hela vägen till Thórsmörk, en bergsrygg mellan Tindfjallajökull och Eyjafjallajökull och där kunde vi ta en liten promenad i området där det faktiskt växer lite träd, vilket det annars inte gör så mycket på Island. Det är en avlägsen plats där inte ens fåren finns och knappt några människor heller. Det lilla caféet var ännu inte öppet för säsongen men de väntade på leverans och hoppades kunna öppna inom en vecka.
På vägen tillbaka gjorde vi ett extra stop och tittade närmare på en glaciärtunga som går ner i dalen där vägen finns, här fanns en liten flod vi fick ta oss över till fots och även flertalet dödisgropar.
Eftermiddagen bjöd oss på en av resans mest efterlängtade aktiviteter; bad i en varm källa. Vi är ju inte som alla andra som åker till Blue Lagoon utan vi vandrade upp dalen vid Eyafjallajökull till Seljavallalaug; Islands äldsta varmvattenspool som konstruerades redan 1923. Varmt vatten strömmade ner för berget och samlades upp i en 25m lång bassäng som var ca två meter djup på det djupaste stället. Eftersom poolen är så pass gammal är det gratis att bada där, men det är heller inte det varmaste eller renaste vattnet man kan hitta på Island. Men det var ändå en häftig upplevelse att vara i det varma vattnet och kika upp på de snötäckta bergstopparna! Jag har inga bilder från själva poolen, men ni ser dalen på sista bilden.

2 tankar på “En vattenfylld dag

  1. Vad mycket kul grejer ni gör!
    Om ni gillar amerikansk mat (typ lyxiga burgare, pulled pork och liknande) och milkshakes så rekommenderar jag er att käka på Roadhouse i Reykjavik. Godaste pommesarna jag någonsin ätit, och deras milkshakes är to die for.
    http://roadhouse.is/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.