I söndags

Nu är vi återigen på en internetvänlig plats så nu har jag massa bilder att visa igen, så vi kör väl igång direkt! 

I söndags tog vi oss till Þingvellir (Tingvalla på svenska) som är en intressant plats både historiskt och geologiskt. Redan år 930 blev Tingvalla en mötesplats för människor och det var även här islands Allting grundades och hölls ändra fram till år 1799.

På geologiskt vis är den här platsen intressant eftersom det är här man mycket tydligt kan se den kontinentala driften mellan den nordamerikanska och den eurasiska plattan vars gräns går tvärs över hela Island. Man får helt klart lite vibbar från Grand Canyon när man går genom den största “sprickan” i området. Inte lika varmt dock!
Efter Tingvalla åkte vi vidare till “Haukadalur Geothermal Area” och beskådade gejsern Strokkur som med bara ett par minuters mellanrum sprutar upp hett vatten ur marken. Häftigt helt klart, och efter en stund var det lika roligt att studera gejsern som människorna runtom som inte fattade att de snart skulle bli väldigt blöta eftersom de placerade sig på helt fel ställe.
Vi körde genom otroligt vackra landskap under dagen och efter att vi lämnat de karga områdena bakom oss öppnade sig gröna fält framför oss med vittoppade berg i bakgrunden. Överallt går får och hästar i stora flockar, ibland ser man även kor men inte lika ofta.
Sista stoppet för den här dagen var Gullfoss (“Guldfallet”), ett gigantiskt vattenfall i floden Hvitá. Vattefallet består av två fall; ett på 11m och ett på 21m. Minst sagt mäktigt!
Till kvällen bodde vi i två stugor inom synhåll från vulkanen Hekla, här lagade vi fiskgryta på fisk som Nils och Marsha fångat i havet under en fisketripp dagen innan. Inte så dumt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.